Szukaj na tym blogu

piątek, 13 stycznia 2012

Żurek śląski

Aby ugotować tą potrawę trzeba zabawić się w łowcę... i zdobyć przede wszystkim dobry zakwas... 

Składniki:

  • mięso 
    • boczek wędzony ze skórą 500 gram  
    • kiełbasa np. podwawelska, śląska 500 gram
  •  warzywa
    • ziemniaki 700 gram
    • 2 cebule
    • czosnek 2-3 ząbki
  • przyprawy
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • majeranek 
  • inne składniki 
    • kilka jajek
    •  2 łyżki smalcu
    • żur kupiony na targu (nie z marketu)
Przyrządzanie:

1. Boczek zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (bez majeranku) i gotujemy do miękkości około 30 minut.

2. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki. Gotujemy również kilka jajek na twardo.

3. Z garnka wyławiamy wszystko, przyprawy wyrzucamy, boczek kroimy na kawałki.

4. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę i chwilkę jeszcze podsmażamy.

5. Do wywaru wlewamy żur, mieszamy, żeby się nie przykleił do dna garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w rękach majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Na koniec dorzucamy cebulę z kiełbasą, podgrzewamy jeszcze chwilkę.

7. Na talerze nakładamy pogniecione ziemniaki, dorzucamy po kilka połówek jajek i zalewamy żurem.

Życzę smacznego




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz