Składniki:
- mięso
- boczek wędzony ze skórą 500 gram
- kiełbasa np. podwawelska, śląska 500 gram
- warzywa
- ziemniaki 700 gram
- 2 cebule
- czosnek 2-3 ząbki
- przyprawy
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- inne składniki
- kilka jajek
- 2 łyżki smalcu
- żur kupiony na targu (nie z marketu)
1. Boczek zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (bez majeranku) i gotujemy do miękkości około 30 minut.
2. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki. Gotujemy również kilka jajek na twardo.
3. Z garnka wyławiamy wszystko, przyprawy wyrzucamy, boczek kroimy na kawałki.
4. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę i chwilkę jeszcze podsmażamy.
5. Do wywaru wlewamy żur, mieszamy, żeby się nie przykleił do dna garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w rękach majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Na koniec dorzucamy cebulę z kiełbasą, podgrzewamy jeszcze chwilkę.
7. Na talerze nakładamy pogniecione ziemniaki, dorzucamy po kilka połówek jajek i zalewamy żurem.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz