- baza
- 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostki rosołowej)
- warzywa
- 5 buraków ćwikłowych
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- pozostałe składniki
- 1 łyżka oleju
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- cukier
1. Buraki obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać wodą, dodać olej, sól, cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy ziołowe, gotować około 15 minut.
2. Po ugotowaniu przecedzić, połączyć oba wywary, dalej gotując.
3. Barszcz doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
4. Podawać z pasztecikami, gotowaną fasolą, uszkami z grzybów lub kapusty.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz