Szukaj na tym blogu

środa, 18 stycznia 2012

Barszcz czerwony

Składniki:

  • baza
    • 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostki rosołowej)
  •  warzywa
    • 5 buraków ćwikłowych
    • 1 duża cebula
    • ząbek czosnku
  • pozostałe składniki
    • 1 łyżka oleju
    • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • sól
    • pieprz
    • cukier
Przygotowanie:

1. Buraki obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać wodą, dodać olej, sól, cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy ziołowe, gotować około 15 minut.

2. Po ugotowaniu przecedzić, połączyć oba wywary, dalej gotując.

3. Barszcz doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

4. Podawać z pasztecikami, gotowaną fasolą, uszkami z grzybów lub kapusty.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz