Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Rosół

Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn.

 Składniki:
  • mięso:
    • kawałek mięsa wołowego – rostbefu lub antrykotu - 200 do 300 gram 
    • porcja rosołowa z kurczaka (+ ewentualnie kilka skrzydełek)
  • włoszczyzna
    • dwie marchewki (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
    • dwa korzenie pietruszki
    • seler
    • jeden mały por
    • cebula obrana i opalona nad gazem
  • przyprawy
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • sól

Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru. Najważniejsze jest to, iż po zagotowaniu - nie ma opcji - pojawią się szumowiny, które należy zebrać i wyrzucić. Następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem, dodajemy pieprz, sól i gotujemy około 3 godzin.
To, jak i z czym podamy gotowy rosół zależy od tego co kto lubi lubi mieć na talerzu.

Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz