Składniki:
- mięso:
- kawałek mięsa wołowego – rostbefu lub antrykotu - 200 do 300 gram
- porcja rosołowa z kurczaka (+ ewentualnie kilka skrzydełek)
- włoszczyzna
- dwie marchewki (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
- dwa korzenie pietruszki
- seler
- jeden mały por
- cebula obrana i opalona nad gazem
- przyprawy
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól
Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru. Najważniejsze jest to, iż po zagotowaniu - nie ma opcji - pojawią się szumowiny, które należy zebrać i wyrzucić. Następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem, dodajemy pieprz, sól i gotujemy około 3 godzin.
To, jak i z czym podamy gotowy rosół zależy od tego co kto lubi lubi mieć na talerzu.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz