Składniki:
- mięso
- kilka kostek schabowych lub wędzonych kości
- warzywa
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 cebula opalona nad płomykiem gazu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- garść posiekanego koperku
- przyprawy
- kilka ziaren pieprzu
- liść laurowy
- sól
- pozostałe składniki
- 100 gram kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej
- kilka suszonych grzybów
- maggi / sos sojowy
Przyrządzanie:
1. Wypłukane kostki schabowe i grzybki wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i kaszę. Zalewamy 2 litrami wody i stawiamy na małym ogniu. Warzywa tzn. marchew pietruszkę i seler obieramy, trzemy na grubej tarce, dodajemy do garnka, następnie dodajemy opaloną cebulę i po zagotowaniu zdejmujemy bardzo ostrożnie szumowiny, tak aby nie wybrać przypadkiem przypraw i grzybków. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 40 minut czasami mieszając bo kasza może przywierać do dna garnka.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 15 minut.
3. Cedzakiem wybieramy z garnka kości i obieramy z nich mięso. Wyławiamy również grzybki, które kroimy, żeby każdemu sprawiedliwie na talerzu kawałek się trafił na ząb. Wyłowioną cebulę wyrzucamy. Do garnka wraca tylko mięso i grzybki.
4. Siekamy natkę pietruszki, koperek – część dodajemy bezpośrednio do garnka.
5. W związku z tym, iż ponoć nie istnieje krupnik bez maggi, możemy dodać jej nieco lub zastąpić sosem sojowym do smaku. W tym momencie doprawiamy jeszcze tylko zupę solą i pieprzem do smaku.
6. Wykładając zupę na talerze pamiętajmy o posypaniu zupy pozostałą zieleniną.
Życzę Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz