Szukaj na tym blogu

wtorek, 10 stycznia 2012

Krupnik

W polskim jadłospisie to nieodzowna, smaczna, sycąca i zdrowa zupa.

Składniki:
  • mięso
    • kilka kostek schabowych lub wędzonych kości
  • warzywa
    • 2 marchewki
    • 2 korzenie pietruszki
    • kawałek selera
    • 3 ziemniaki
    • 1 cebula opalona nad płomykiem gazu
    • garść posiekanej zielonej pietruszki
    • garść posiekanego koperku
  • przyprawy
    • kilka ziaren pieprzu
    • liść laurowy
    • sól
  • pozostałe składniki
    • 100 gram kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej
    • kilka suszonych grzybów
    • maggi / sos sojowy

Przyrządzanie:

1. Wypłukane kostki schabowe i grzybki wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i kaszę. Zalewamy 2 litrami wody i stawiamy na małym ogniu. Warzywa tzn. marchew pietruszkę i seler obieramy, trzemy na grubej tarce, dodajemy do garnka, następnie dodajemy opaloną cebulę i po zagotowaniu zdejmujemy bardzo ostrożnie szumowiny, tak aby nie wybrać przypadkiem przypraw i grzybków. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 40 minut czasami mieszając bo kasza może przywierać do dna garnka.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 15 minut.

3. Cedzakiem wybieramy z garnka kości i obieramy z nich mięso. Wyławiamy również grzybki, które kroimy, żeby każdemu sprawiedliwie na talerzu kawałek się trafił na ząb. Wyłowioną cebulę wyrzucamy. Do garnka wraca tylko mięso i grzybki.

4. Siekamy natkę pietruszki, koperek – część dodajemy bezpośrednio do garnka.

5. W związku z tym, iż ponoć nie istnieje krupnik bez maggi, możemy dodać jej nieco lub zastąpić sosem sojowym do smaku. W tym momencie doprawiamy jeszcze tylko zupę solą i pieprzem do smaku.

6. Wykładając zupę na talerze pamiętajmy o posypaniu zupy pozostałą zieleniną.

 Życzę Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz