Szukaj na tym blogu

sobota, 14 stycznia 2012

Zupa ziemniaczana

 Syta, smaczna i jak najbardziej ... jednodaniowa

Składniki:
  • mięso
    • karkówka bez kości 400 gram
  • warzywa
    • 2 średnie cebule
    • 1 marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • ziemniaki 600 gram
  • przyprawy
    • 1 liść laurowy
    • kilka ziaren pieprzu
    • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • pozostałe składniki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki smalcu
    • szczypiorek


1. Do 1 litra wody wrzucamy łyżkę smalcu, przyprawy, drobno posiekane marchew i pietruszkę, gotujemy około 15 minut.

2. Dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki, gotujemy dalej aż wszystkie składniki zmiękną.

3. Na drugiej łyżce smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, po 3-4 minutach dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy jeszcze parę minut, dolewamy 2-3 szklanki wody i dusimy aż mięso będzie miękkie.

4. Łączymy warzywa z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy przez chwilę razem.

5. Na talerzu ozdabiamy zupę posiekanym drobno szczypiorkiem.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz