Składniki:
- mięso
- karkówka bez kości 400 gram
- warzywa
- 2 średnie cebule
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- ziemniaki 600 gram
- przyprawy
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pozostałe składniki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- szczypiorek
1. Do 1 litra wody wrzucamy łyżkę smalcu, przyprawy, drobno posiekane marchew i pietruszkę, gotujemy około 15 minut.
2. Dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki, gotujemy dalej aż wszystkie składniki zmiękną.
3. Na drugiej łyżce smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, po 3-4 minutach dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy jeszcze parę minut, dolewamy 2-3 szklanki wody i dusimy aż mięso będzie miękkie.
4. Łączymy warzywa z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy przez chwilę razem.
5. Na talerzu ozdabiamy zupę posiekanym drobno szczypiorkiem.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz