Składniki:
- mięso:
- łopatka wieprzowa 800 gram
- warzywa
- brukselka 600 gram
- pokrojone pomidory z puszki
- cebula 250 gram
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
A teraz po kolei:
1. Z mięsa musimy wykroić kości, zbędny tłuszcz i skórę. Następnie kroimy je w kostkę nie większą od naszej brukselki, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do garnka.
2. Na pozostałej oliwie zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek. Przełożyć całość do garnka z mięsem, zalać małą ilością wody i dusić przynajmniej 1 godzinę.
3. Oczyszczoną brukselkę wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (większe brukselki można pokroić na kawałki).
4. Do całości dodać pokrojone kawałki pomidorów z puszki (razem z wodą) i tymianek - chwilkę jeszcze podusić, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Brukselka jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Ma również sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego.
Polecam gorąco ten przepis i życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz