Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Zupa z brukselki

To fantastyczne połączenie brukselki i łopatki wieprzowej stanowi doskonały posiłek jednodaniowy.


Składniki:
  • mięso:
    • łopatka wieprzowa 800 gram 
  • warzywa
    • brukselka 600 gram
    • pokrojone pomidory z puszki
    • cebula 250 gram
    • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 4 łyżeczki oliwy
    • sól, pieprz

    A teraz po kolei:

    1. Z mięsa musimy wykroić kości, zbędny tłuszcz i skórę. Następnie kroimy je w kostkę nie większą od naszej brukselki, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do garnka.

    2.  Na pozostałej oliwie zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek. Przełożyć całość do garnka z mięsem, zalać małą ilością wody i dusić przynajmniej 1 godzinę.

    3. Oczyszczoną brukselkę wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (większe brukselki można pokroić na kawałki).

    4. Do całości dodać pokrojone kawałki pomidorów z puszki (razem z wodą) i tymianek - chwilkę jeszcze podusić, na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Brukselka jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Ma również sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego.

    Polecam gorąco ten przepis i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz