Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 stycznia 2012

Zupa gulaszowa

Zupa, która zachwyci każdego gościa w domu.

Składniki

  • mięso
    • kawałek antrykotu około 500 gram
  • warzywa
    • 3 średniej wielkości cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • ziemniaki 300 gram
    • 2 papryki zielona i czerwona
  • przyprawy
    • 2 łyżki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka majeranku
  • pozostałe składniki
    • rosół 1/2 litra
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
 Przyrządzenie:

1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka.

2. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tej samej patelni, dodać do mięsa.

3. Mięso i cebulę zalać rosołem, doprawić słodką papryką, kminkiem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotować około 20 minut.


4. Obrane ziemniaki i oczyszczone papryki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut.

5. Na koniec dodać przecier, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz