Składniki:
- baza
- rosół 1,5 litra (może być z kostek rosołowych)
- warzywa
- ziemniaki 5-7 sztuk
- 2 średnie cebule
- przyprawy
- sól
- pieprz
- inne składniki
- mąka pszenna
- 1 jajko
- słonina 100 gram
Sposób przygotowania:
1. Do rosołu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, około 10 minut.
2. Do miseczki wbijamy jajko i dosypujemy mąki aż uzyskamy w miarę zwarte ciasto. Z ciasta skubiemy palcami drobne kluseczki i wrzucamy je go bulionu z ziemniakami. Możemy użyć gotowych ze sklepu klusek zacierkowych.
3. Na patelni wytapiamy drobno pokrojoną słoninę w celu uzyskania skwarek. Skwarki dodajemy do zupy.
4. Na wytopionym tłuszczu ze słoniny podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Ma być mocno zrumieniona.
5. Cebulę dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz