Szukaj na tym blogu

sobota, 14 stycznia 2012

Zupa zacierkowa

Pyszna, tania zupa mojej babci. I jaka szybka...

Składniki:

  • baza
    •  rosół 1,5 litra (może być z kostek rosołowych)
  • warzywa
    •  ziemniaki 5-7 sztuk
    • 2 średnie cebule
  • przyprawy
    •  sól
    • pieprz
  • inne składniki
    • mąka pszenna
    • 1 jajko
    • słonina 100 gram

 Sposób przygotowania:

1. Do rosołu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną, około 10 minut.

2. Do miseczki wbijamy jajko i dosypujemy mąki aż uzyskamy w miarę zwarte ciasto. Z ciasta skubiemy palcami drobne kluseczki i wrzucamy je go bulionu z ziemniakami.  Możemy użyć gotowych ze sklepu klusek zacierkowych.

3. Na patelni wytapiamy drobno pokrojoną słoninę w celu uzyskania skwarek. Skwarki dodajemy do zupy.

4. Na wytopionym tłuszczu ze słoniny podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Ma być mocno zrumieniona.

5. Cebulę dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz