Szukaj na tym blogu

piątek, 13 stycznia 2012

Pomidorowa zimą

Zima to specyficzny okres gotowania, brak świeżych smacznych produktów, ale... od czego mamy przetwory.

Składniki:

  • baza
    • 1 litr bulionu drobiowego
  • przyprawy
    • pieprz
    • sól
  • inne składniki
    • 1 puszka pomidorów bez skórki
    • mała śmietana 18%
    • 1 łyżka mąki pszennej
Przyrządzanie:

1. Do bulionu dodajemy pokrojone pomidory razem z wodą, gotujemy aż pomidory zmiękną i będzie je można rozbić blenderem.

2. Doprawiamy pieprzem i solą.

3. Podbijamy śmietaną wymieszaną z mąką. Śmietanę należy wcześniej zahartować wlewają do niej niewielką ilość gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka.

4. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.

Smacznego

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz