- mięso:
- kawałek wołowiny lub wieprzowiny z kością 200 do 300 gram
- wędzony boczek – około 100 gram
- słonina 50 gram
- warzywa
- kapusta kiszona 500 gram
- 2 suszone grzyby
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka ziemniaków
- przyprawy
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól, pieprz
- pozostałe składniki
- 2 łyżki mąki
Przyrządzanie:
- Z mięsa, przypraw i grzybków gotujemy wywar. Po godzinie oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę i razem z grzybkami odkładamy na bok. Zostawiamy czysty wywar z przyprawami.
- Kapustę kiszoną próbujemy, jeżeli jest zbyt słona musimy ją przepłukać. Odciśniętą zalewamy gorącym wywarem i gotujemy aż zmięknie przez około 1,5 godziny.
- W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.
- Boczek i słoninę kroimy drobno, wytapiamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wszystko razem smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę, dolewamy kilka łyżek zimnej wody mineralnej niegazowanej, przyrządzając w ten sposób zasmażkę.
- Przekładamy zasmażkę do kapusty, musi się zagotować.
- Całość łączymy z mięsem i odlanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz