Szukaj na tym blogu

wtorek, 10 stycznia 2012

Kapuśniak

Kapuśniak jest najlepszym lekarstwem na chłodne zimowe dni, na kaca również...
  • mięso:
    • kawałek wołowiny lub wieprzowiny z kością 200 do 300 gram 
    • wędzony boczek – około 100 gram
    • słonina 50 gram
  • warzywa
    • kapusta kiszona 500 gram
    • 2 suszone grzyby
    • 1 cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • kilka ziemniaków
  • przyprawy
    • ziele angielskie
    • listek laurowy
    • sól, pieprz
  • pozostałe składniki
    • 2 łyżki mąki

Przyrządzanie:
  1. Z mięsa, przypraw i grzybków gotujemy wywar. Po godzinie oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę i razem z grzybkami odkładamy na bok. Zostawiamy czysty wywar z przyprawami.
  2. Kapustę kiszoną próbujemy, jeżeli jest zbyt słona musimy ją przepłukać. Odciśniętą zalewamy gorącym wywarem i gotujemy aż zmięknie przez około 1,5 godziny.
  3. W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.
  4. Boczek i słoninę kroimy drobno, wytapiamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wszystko razem smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę, dolewamy kilka łyżek zimnej wody mineralnej niegazowanej, przyrządzając w ten sposób zasmażkę.
  5. Przekładamy zasmażkę do kapusty, musi się zagotować.
  6. Całość łączymy z mięsem i odlanymi ziemniakami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz