- mięso
- 1 ćwiartka z kurczaka
- warzywa
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- 1 mały por
- 1 mała główka białek kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- przyprawy
- sól
- pieprz
- pozostałe składniki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
1. Mięso myjemy, seler, korzeń pietruszki i pora oczyszczone zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy około 40 minut.
2. Dokładamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości, około30 minut.
3. Marchew startą na grubej tarce przesmażamy na 1 łyżce masła, dodajemy posiekaną cebulę.
4. Kiedy kapusta będzie miękka wyławiamy mięso i warzywa (można sobie przy okazji zrobić sałatkę), dodajemy do garnka marchew z cebulą oraz koncentrat pomidorowy.
5. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem i wlewamy do zupy. Całość musi się zagotować.
6. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
O szukam idealnego przepisu na zupe kapusciana i o to jest :) Znalazlam :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez :)
OdpowiedzUsuńWspaniala zupa:) Bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń