Szukaj na tym blogu

środa, 11 stycznia 2012

Zupa z białej kapusty

Składniki:

  • mięso
    •  1 ćwiartka z kurczaka
  • warzywa
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 seler
    • 1 mały por
    • 1 mała główka białek kapusty
    • 1 marchew
    • 1 cebula
  • przyprawy
    • sól
    • pieprz
  • pozostałe składniki
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
 Przygotowanie:

1. Mięso myjemy, seler, korzeń pietruszki i pora oczyszczone zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy około 40 minut.

2. Dokładamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości, około30 minut.

3. Marchew startą na grubej tarce przesmażamy na 1 łyżce masła, dodajemy posiekaną cebulę.

4. Kiedy kapusta będzie miękka wyławiamy mięso i warzywa (można sobie przy okazji zrobić sałatkę), dodajemy do garnka marchew z cebulą oraz koncentrat pomidorowy.

5. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem i wlewamy do zupy. Całość musi się zagotować.

6. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego

3 komentarze:

  1. O szukam idealnego przepisu na zupe kapusciana i o to jest :) Znalazlam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala zupa:) Bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń