Szukaj na tym blogu

środa, 11 stycznia 2012

Kwaśnica góralska

 Dobra góralska kwaśnica to kwaśnica na żeberkach. Najlepiej takich z dużą ilością mięsa.

Składniki:

  • mięso
    • żeberka wieprzowe 800 gram
    • boczek wędzony 200 gram
  • warzywa
    • kapusta kwaszona 500 gram
    • 1 duża marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 seler
    • 1 mały por
    • ziemniaki 500 gram
  • przyprawy
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól
    • pieprz
  • pozostałe składniki
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
Przygotowanie:

1. Żeberka, boczek, obraną włoszczyznę i kapustę zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziarna angielskie, gotujemy do miękkości wszystkich składników.

2. Warzywa usuwamy, mięso obierane z kości i boczek, kroimy na kawałki, po czym wrzucamy z powrotem do garnka.

3. W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki.

4. Roztapiamy masło, posypujemy mąką, robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami wywaru i przekładamy do garnka.

5. Kwaśnicę doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz