Składniki:
- mięso
- żeberka wieprzowe 800 gram
- boczek wędzony 200 gram
- warzywa
- kapusta kwaszona 500 gram
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- 1 mały por
- ziemniaki 500 gram
- przyprawy
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- pozostałe składniki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
1. Żeberka, boczek, obraną włoszczyznę i kapustę zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziarna angielskie, gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Warzywa usuwamy, mięso obierane z kości i boczek, kroimy na kawałki, po czym wrzucamy z powrotem do garnka.
3. W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki.
4. Roztapiamy masło, posypujemy mąką, robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami wywaru i przekładamy do garnka.
5. Kwaśnicę doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz