Składniki:
- baza
- 3 głowy z karpia
- warzywa
- 1 marchew
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- przyprawy
- sól
- pieprz w ziarnach i mielony
- pozostałe składniki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 bułka
1. Umyte głowy z karpia zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa (jak na rosół), solimy, wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy przynajmniej 3 godziny na wolnym ogniu.
2. Zupę odcedzamy, warzywa i głowy wyrzucamy. 1 szklankę wywaru odkładamy do wystudzenia.
3. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na 1 łyżce masła.
4. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy resztę masła. Zasmażkę podlewamy wywarem, intensywnie mieszając. Gotową dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Zupę rozlewamy na talerze i podajemy z grzankami.
Życzę smacznego
Ja teraz kiedy korzystam z cateringu mam dużo zup w swoim codziennym posiłku. Jeśli zastanawiał się ktoś nad dietą pudełkową to ja serdecznie polecam. Firmę która będzie dla was gotować można znaleźć na stroniehttps://dietly.pl polecam zobaczyć.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie takie grzanki jak najbardziej fajnie pasują do zupy rybnej i będę musiała również w taki sposób ją przyrządzić. Ogólnie ja sobie chwalę rybne produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ i w szczególności jeśli mówimy o samym łososiu.
OdpowiedzUsuń