Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 stycznia 2012

Zupa rybna z grzankami

W moim domu jest to zupa wigilijna, ale zawsze zbieram od znajomych głowy karpi i mrożę. A w Sylwestra powtórka z rozrywki...

Składniki:
  • baza
    • 3 głowy z karpia
  • warzywa
    • 1 marchew
    • 2 korzenie pietruszki
    • kawałek selera
    • biała część pora
  • przyprawy
    • sól
    • pieprz w ziarnach i mielony
  • pozostałe składniki
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • 1 bułka
Przyrządzenie:

1. Umyte głowy z karpia zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa (jak na rosół), solimy, wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu  i gotujemy przynajmniej 3 godziny na wolnym ogniu.

2. Zupę odcedzamy, warzywa i głowy wyrzucamy. 1 szklankę wywaru odkładamy do wystudzenia.

3. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na 1 łyżce masła.

4. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy resztę masła. Zasmażkę podlewamy wywarem, intensywnie mieszając. Gotową dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5. Zupę rozlewamy na talerze i podajemy z grzankami.

Życzę smacznego

3 komentarze:

  1. Ja teraz kiedy korzystam z cateringu mam dużo zup w swoim codziennym posiłku. Jeśli zastanawiał się ktoś nad dietą pudełkową to ja serdecznie polecam. Firmę która będzie dla was gotować można znaleźć na stroniehttps://dietly.pl polecam zobaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie takie grzanki jak najbardziej fajnie pasują do zupy rybnej i będę musiała również w taki sposób ją przyrządzić. Ogólnie ja sobie chwalę rybne produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ i w szczególności jeśli mówimy o samym łososiu.

    OdpowiedzUsuń