- baza
- rosół 1 litr
- warzywa
- paczka mrożonego groszku 450 gram
- 2 ziemniaki
- biała część pora
- przyprawy
- majeranek
- sól
- pieprz
- pozostałe składniki
- 1 bułka
- mała śmietana kremówka
- 2 łyżki masła
1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, pora koimy w plasterki, razem z groszkiem wrzucamy do rosołu i gotujemy około 15 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Całość miksujemy blenderem.
2. Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
3. Do zupy dolewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę mieszając.
4. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem (w celu uwolnienia aromatu), solą i pieprzem.
5. Zupę wlewamy na talerze i podajemy z grzankami.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz