Szukaj na tym blogu

wtorek, 17 stycznia 2012

Zupa z groszku

Składniki:

  • baza
  • warzywa
    • paczka mrożonego groszku 450 gram
    • 2 ziemniaki
    • biała część pora
  • przyprawy
    • majeranek
    • sól
    • pieprz
  • pozostałe składniki
    • 1 bułka
    • mała śmietana kremówka
    • 2 łyżki masła
Przyrządzenie:

1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, pora koimy w plasterki, razem z groszkiem wrzucamy do rosołu i gotujemy około 15 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Całość miksujemy blenderem.

2. Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.

3. Do zupy dolewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę mieszając.

4. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem (w celu uwolnienia aromatu), solą i pieprzem.

5. Zupę wlewamy na talerze i podajemy z grzankami.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz