Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 stycznia 2012

Zupa z suszonych grzybów

Po świętach w każdym domu na pewno zostało trochę suszonych grzybów...

Składniki:

  • baza
    • suszone grzyby 40 gram
  • warzywa
    • 1 marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • kawałek selera
    • 1 duża cebula
    • 2 duże ziemniaki
  • pozostałe składniki
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • mała śmietana 
1. Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie parę godzin wcześniej.

2. Grzyby wyłowić, marchewkę i grzyby pokroić na małe kawałki, dodać do wody z grzybów, dodać korzeń pietruszki, kawałek selera i cebulę w całości, gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

3. Wyłowić z zupy niepotrzebne pietruszkę, seler i cebulę.

4. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru, połączyć z resztą i zagotować.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz